Bezit of gebruik van illegale drugs

In België is de drugwetgeving in 2003 grondig gewijzigd. Er wordt nu een onderscheid gemaakt tussen cannabis en andere illegale drugs (cocaïne, heroïne, XTC, speed, …). Cannabisgebruik en/of bezit wordt in bepaalde omstandigheden wel gedoogd maar cannabis blijft een illegaal product en het bezit blijft verboden. Aan cannabisbezit en/of -gebruik kan altijd een straf vasthangen.

Voor minderjarigen (jonger dan achttien jaar) blijft bezit en gebruik van zowel cannabis als van andere illegale drugs in alle omstandigheden verboden. Wanneer een minderjarige betrapt wordt met drugs, maakt de politie altijd een PV op en bezorgt dit aan het parket. Het parket beslist dan wat er met het dossier gebeurt. Het is in dat geval steeds raadzaam een advocaat te raadplegen. Het parket kan immers beslissen een jongere voor de Jeugdrechtbank te brengen. Neem daarom contact op met onze intakebalie. Zij zoeken voor u de juiste advocaat.
Wanneer u meerderjarig bent, wordt het in principe gedoogd dat u op straat een jointje rookt indien u niet meer dan 3 gram cannabis op zak hebt. U mag echter niet roken in nabijheid van minderjarigen en de openbare orde mag niet verstoord worden. Roken in de nabijheid van een bushalte of in de buurt van een school kan dus niet.
En thuis ?
Ja ook thuis geldt dezelfde regel. Cannabis roken wordt gedoogd als het maar om een kleine hoeveelheid gaat (maximum 3 gram of 1 plantje) en als er geen minderjarigen in de buurt zijn.
Roken van cannabis in het stadspark en dus op een openbare plaats dat toegankelijk is voor het publiek, zal strafbaar zijn wanneer uw gedrag de aandacht trekt en zeker wanneer er kinderen aanwezig zijn.
In al deze gevallen stelt de politie een proces – verbaal op en bezorgt dit aan het parket. Het parket kan dan beslissen u te dagvaarden voor de Correctionele Rechtbank.
De Belgische wetgever laat toe dat u 3 gram of 1 vrouwelijk plantje in uw bezit hebt. Wanneer bij een huiszoeking meer cannabisplanten worden aangetroffen of de politie een grote hoeveelheid cannabis vindt, zal steeds een proces -verbaal opgesteld worden. U zal immers verdacht worden van het kweken of dealen van verdovende middelen. U loopt dan ook het risico dat u gedagvaard zal worden voor de Correctionele Rechtbank.
Voor het bezit en/of het gebruik van andere illegale drugs dan cannabis wordt er altijd een proces-verbaal opgemaakt en doorgestuurd naar het parket. Er is dan een mogelijkheid dat het openbaar-ministerie u dagvaardt voor de Correctionele Rechtbank. Een ander belangrijk verschil is dat de straffen voor cocaïnegebruik heel wat zwaarder zijn.
Raadpleeg dus steeds een advocaat als u beschuldigd wordt van bezit van deze verdovende middelen.
In tegenstelling tot Nederland, hinkt België hier ver achterop. Pas in 2015 kwam er een Koninklijk Besluit dat het mogelijk maakt dat apothekers na doktersvoorschrift medicijnen, gemaakt op basis van cannabis, kunnen afleveren. Het gebruik van medicinale cannabis wordt momenteel trouwens enkel voorzien voor multiple sclerose patiënten.

Bent u:


Aangehouden voor gebruik of bezit van cannabis?


Aangehouden voor gebruik van illegale drugs in het verkeer?


Minderjarig en betrapt met illegale drugs?


Het is van belang dat u tijdig contact op neemt met een advocaat om uw verweer voor te bereiden.

Leg uw zaak voor

Contacteer de specialisten van onze adviesbalie

 • 7 dagen per week bereikbaar
 • Dezelfde dag nog de juiste advocaat
 • Gespecialiseerd in materie drugszaken
 • Vlaanderen en Brussel
 • Indien gewenst anoniem

Wordt u verdacht van een drugsdelict?
De Drugsdelicten Advocaten Balie staat voor u klaar met direct een eerste advies en juridische bijstand.

De beste verdediging
Elke aangesloten advocaat van Drugsdelicten Advocaten Balie staat voor professionaliteit, ervaring en een daadkrachtige aanpak die u van een goede strafpleiter mag verwachten. Wij selecteren enkel advocaten met een ruime ervaring in het pleiten van drugsdossiers. Hierdoor kunnen zij u bijstaan met een doelgerichte aanpak, ook pro deo. Neem contact op om te bespreken welke advocaat wij aanbevelen in uw omgeving.

Drugsdelicten als materie
De strafrecht advocaten doen er alles aan om uw strafzaak tot een goed einde te brengen. Samen met u gaan zij voor een optimale verdediging. De ervaren strafrechtadvocaten hebben drugsdelicten als voorkeursmaterie. Zij kennen het rechtsgebied en de interpretatie hiervan als geen ander.

Openingstijden Adviesbalie

Ma-Do: 8.00 - 20.00
Vr: 8.00 - 18.00
Za-Zo: 12.00 - 16.00

Leg uw zaak voor


Vul onderstaand formulier in of bel ons direct op
03 808 1587.
Contact via WhatsApp is ook mogelijk:
0474 / 60 04 76.


Wordt u verdacht van een drugsdelict?
De Drugsdelicten Advocaten Balie staat voor u klaar met direct een eerste advies en juridische bijstand.
Meer over onze werkwijze >>

  Leg uw zaak voor aan onze specialisten

  Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.

  Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en verzonden over een beveiligde verbinding.

  Met het invullen van ons formulier stemt u in met onze beperking van aansprakelijkheid en ons privacy statement.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden

  • Connector.

   Leg uw probleem voor

   Leg uw juridische probleem kosteloos voor aan onze juristen. De Drugsdelicten Advocaten Balie is 7 dagen per week bereikbaar.

  • Connector.

   Uw aanvraag wordt geanalyseerd

   De juristen van onze Drugsdelicten Advocaten Balie maakt op basis van uw vraag een korte kosteloze analyse van de mogelijkheden in uw situatie. Indien gewenst brengen wij u vrijblijvend in contact met een gespecialiseerde advocaat.

  • Connector.

   Vandaag nog contact met de juiste advocaat

   De advocaat contacteert u kosteloos binnen 2 uur. Tijdens dit gesprek worden de mogelijkheden en de kosten besproken voor juridische bijstand in uw drugszaak.